Jak skalkulować ceny w gastronomii?

Czy wiesz ile kosztuje Cię przygotowanie dań, które oferujesz w swoim lokalu? Jeśli nie liczysz food costu i nie kontrolujesz rentowności potraw, prawdopodobnie tracisz dużo pieniędzy i nawet o tym nie wiesz!

Dzięki analizie dań dowiesz się, czy ustalone ceny są prawidłowe, a także na których daniach najwięcej zarobisz. Jak skalkulować ceny w gastronomii? Skorzystaj z kalkulatora gastronomicznego!

Jak działa kalkulator gastronomiczny?

Jeśli chcesz obliczyć food cost swoich dań, warto skorzystać z pomocy kalkulatora gastronomicznego. Dzięki temu nie będziesz musiał tworzyć skomplikowanych tabelek i w kółko przepisywać tych samych produktów.


Kalkulator food cost pozwoli Ci:

  • zebrać w jednym miejscu ceny produktów i listy składników,
  • ocenić, ile zarabiasz na sprzedaży poszczególnych dań i które z nich są najbardziej rentowne,
  • wyznaczyć optymalny koszt przygotowania dań z menu,
  • utworzyć nowe receptury, na których lepiej zarobisz.


Kalkulator marży w gastronomii (excel) – wzór

Pobierz nasz darmowy kalkulator food cost i oblicz rentowność swojego menu! Arkusz jest wygodne i prosty w obsłudze, a na dodatek wykona całą pracę za ciebie! Wystarczy, że wprowadzisz do niego 3 podstawowe informacje: aktualne ceny produktów, recepturę dania i jego cenę, a food cost zostanie automatycznie wyliczony! Dzięki niemu ocenisz, ile zarabiasz na sprzedaży poszczególnych dań i które z nich są najbardziej rentowne oraz wyznaczysz optymalny koszt przygotowania dań z menu.

By pobrać kalkulator, kliknij w przycisk poniżej!

Ile powinien wynosić food cost?